ООН призовава за мирни демонстрации в Ирак и зачитане на свободата на изразяване

0
651

28 юли 2022 г.

Организацията на обединените нации (ООН) посочи в изявление, че генералният секретар Антонио Гутериш следи отблизо развитието на ситуацията в Ирак и подчерта, че свободата на изразяване и мирните събрания са сред основните права, които трябва да се спазват по всяко време. ООН посочва, че непрекъснато е призовавала демонстрациите в Ирак да бъдат мирни и моли службите за сигурност да проявят сдържаност.

В изявлението се казва още: „Всички служби за сигурност трябва да си сътрудничат с правителството на Ирак в усилията му да осигури мирни събрания, да защитават всички държавни институции, дипломатически мисии и работници в Ирак и да се справят с всякакви доказани нарушения на сигурността по ефективен и подходящ начин, докато осигуряват пълно зачитане на правата на човека“.

В Twitter Мисията на ООН за подпомагане на Ирак“ (UNAMI) подчерта, че правото на мирен протест е фундаментално за демокрацията, но „това върви ръка за ръка с уважението към държавните институции и опазването на публичната и частната собственост“.

Демонстрациите в Ирак са в резултат на бруталната атака срещу провинция Дохук в района на Кюрдистан на 20 юли, която доведе до убийството на редица цивилни и раняването на десетки други.

Източник: UN

Превод: Мелиса Зеки