САЩ ликвидираха лидера на „Ал-Кайда“ Айман ал-Заухири

0
478
Айман ал-Зауахири

САЩ са убили в неделя лидера на „Ал-Кайда“ Айман ал-Зауахири с ракета, изстреляна от безпилотен апарат, докато той стоял на балкона в дома си в Кабул, съобщиха американски представители. Това е най-големият удар срещу организацията след ликвидирането на основателя ѝ Осама бин Ладен преди повече от десетилетие.

Правителството на талибаните не е потвърдило смъртта на Зауахири, за главата на когото е обявена награда от 25 млн. долара.

Египтянинът Айман ал-Зауахири е хирург по професия. Той беше поставен под международни санкции през 1999 г. от Комитета по санкциите на ООН срещу „Ал-Кайда“ и талибаните като член на салафитско-джихадистката група „Ал-Кайда“. Той помогна за координирането на атентатите срещу Съединените щати от 11 септември 2001 г., при които загинаха близо 3000 души.

Американски представители при условия за анонимност съобщиха, че Зауахири е бил убит, когато е излязъл на балкона на скривалището си в афганистанската столица в 6:18 ч. в неделя и е бил улучен от ракети Hellfire, изстреляни от американски дрон.

От януари 2001 г. правителството на Съединените щати извърши множество такива удари в Афганистан.

Американският президент Джо Байдън разкри, че е разрешил удара след месеци на планиране и че няма убити цивилни или членове на семейството.

„Справедливостта е възтържествувала и този терористичен лидер вече го няма“, заяви в понеделник президентът на САЩ.

„Светът ще стане по-сигурно място“, заяви британският външен министър Лиз Тръс.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че Съединените щати не разполагат с ДНК потвърждение за смъртта на Зауахири, но се позова на „визуално потвърждение“ и с други източници. Той предупреждава „Ал-Кайда“ и тези, които я укриват: „Ние ще останем бдителни и имаме военен капацитет“.

Държавният департамент предупреди американските граждани в чужбина, че „съществува по-висок потенциал за антиамериканско насилие“ след убийството и че поддръжниците на „Ал-Кайда“ „може да се опитат да атакуват американски обекти, персонал или граждани“.

Нападението с безпилотен апарат е първият известен удар на САЩ на територията на Афганистан след изтеглянето на американските войски и дипломати през 2021 г., с което се сложи край на 20-годишното американска военна операция там.

 

Източници: Reuters

Превод: Камелия Григорова