Унгария нарушава правата на студентите

0
765

Унгарските студенти, разчитащи на държавно финансиране на образованието си, ще бъдат принудени да работят в Унгария определен брой години след завършването си. Тези, които изберат да упражняват професиите си в чужбина ще трябва да изплатят обратно парите на държавата. Това, заедно с други спорни промени, се налага чрез последните изменения на унгарската конституция.

Новото законодателство изостри страховете на ЕС, че Виктор Орбан, министър-председателят на Унгария, продължава да централизира властта, след като вече правителството въведе закони, намесващи се в делата на медиите и националната банка.

Европейската Комисия е предупредила г-н Орбан, че ще използва съдилищата на ЕС, за да се противопостави и може да лиши странта от финансиране със стотици милиони евро.

Според Виктор Орбан промените са необходима част от процеса на ‘обновяване’ на странта, започнал с въвеждането на новата конституция през 2011. Според министър-председателя измененията в конституцията са съобразени с регламента и ценностите на ЕС.

източник