Рекордно ниски нива на гръцкото промишлено производство

0
628

Greece_caida

Атина.  Спадът в гръцката икономика и в частност Енергетиката, причинени от слабото индустриалното производство през януари достигна до най-ниското си ниво от четири месеца, съобщи националният статистически институт на Гърция. Индустриалния сектор, който представлява 15 % брутния вътрешен продукт (БВП), се понижи с 4,8% при предишен спад от 0,9%.

Строителството, което е ключов елемент на гръцката икономика, се понижи с 28,9% през 2012 г., което се дължи на мерките за икономии, наложени от правителството на фона на дълговата криза.

Броят разрешителни за строеж е намалял с 36,7% през миналата година и с 40% за месец декември, информира статистическата агенция.

Рекордната безработица, както и намаляване на заплати и пенсии засегнаха значително доходите на домакинствата в търсенето на нови жилища. Агенцията отбелязва, че данните показват устойчивост на трудната икономическа ситуация при шестата година от началото на рецесията.
Резултатите за икономическите показатели се появиха, след като гръцкото правителство и международните кредитори оценяваха напредъка в прилагането на реформите, необходими, за да се отпусне помощ от 2,8 милиарда евро през този месец.

Икономика се сви от 6,4% през 2012 и с 20%, откакто рецесията започна през 2008 г.

Експертите прогнозират, че спадът ще се запази и през тази година в съответствие с правителствените прогнози, които сочат свиване на икономиката от 4,5 %.

 източник и фотография: