Операциите на Световната програма по прехраната в Чад

0
188
UNICEF/Donaig Le Du Refugees from Sudan wait to collect aid items in a border village in Chad (file).
UNICEF/Donaig Le Du Refugees from Sudan wait to collect aid items in a border village in Chad (file).

Финансови затруднения – това може да бъде причината Световната програма по прехраната (WFP) да спре помощта за повече от един милион души в Чад, включително и за новата бежанска вълна от Судан, информира агенцията на ООН във вторник.

Новината идва в момент на нова бежанска вълна, предизвикана от хуманитарна криза, разгръщаща се в района Дарфур в Судан. Кризата възниква на фона на продължаващата война между суданската армия и Силите за бърза поддръжка (RSF), която избухна през април.

Бежанската криза в Източен Чад се задъбочава

Повече от 2,3 милиона души в Чад, от които 1,3 милиона деца, са поставени в опасност поради въздействието на климата, нарастващите цени на храните и горивата, както и намаляващото селскостопанско производство и напрежението между общностите. Страната също така е приела повече от един милион бежанци, което представлява една от най-големите и най-бързо растящите бежански групи в Африка.

„Зашеметяващо е, но повече граждани на Дарфур са избягали в Чад през последните шест месеца, отколкото през предходните 20 години. Не можем да оставим светът да бездейства и да прекъснем животоспасяващите ни операции в Чад“, каза Пиер Хонорат, директор на Световната програма по прехраната в Чад.

Той също така призовава за по-голяма подкрепа за суданските бежанци, които „пресичат границата само с мъчителни истории за насилие“. Хонорат предупреждава, че спирането на операциите на организацията биха довели до кризи на изхранването на населението и нестабилност.

Световната програма по прехраната заяви, че ще бъде принудена да спре помощта за вътрешно разселените лица и бежанци от Нигерия, Централноафриканската република и Камерун от декември. Прекратяването на работата през януари ще обхване до 1,4 милиона души в цялата страна, включително новопристигнали от Судан.

Агенцията на ООН се нуждае от 185 милиона долара за подкрепа на операциите си през следващите шест месеца.

Източник: UN News