Йемен: ООН осъди терористичната атака срещу джамия в Сана

0
1437

09-15-2015Yemen

OCHA/Charlotte Cans

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, осъди вчерашната терористична атака в джамия в столицата на Йемен, Сана, по време на молитвите за празника Курбан Байрам.

В изявление, Бан Ки-Мун изрази дълбоките си съболезнования и съчувствие към семействата на жертвите и на народа на Йемен.

„Подобни атаки срещу обекти за поклонение, или срещу цивилни навсякъде, не може да бъдат оправдани по каквото и да е причина“, се отбеляза в изявлението. Генералният секретар призова за пълно разследване на атентата и извършителите да бъдат изправени пред правосъдието.

Междувременно, членове на Съвета за сигурност, също осъдиха най-категорично „ужасяващите“ терористични атаки, като потвърдиха, че тероризмът във всичките му форми, представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност.

15-членният Съвет също така повтори решимостта си да се бори с всички форми на тероризъм, и припомни на страните членки, че трябва да гарантират, че мерките, предприети за борба с тероризма, са в съответствие с всички техни задължения съгласно международното право.

Борбата между силите на правителството и бунтовниците хуси в страната бушува в продължение на повече от година, като се твърди, че до момента е взела живота на над 2000 цивилни.

Според ООН повече от 400 цивилни са били убити, а повече от 600 са били ранени в периода март-август.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова