Децата престават да познават природата?

0
990

Отношението на хората  и познанието им за заобикалящия ги свят все повече се променят. Немският социолог Райнер Бермер изследва как точно се променят идеите на младежта спрямо природата и как общите познания варират с всяко следващо поколение.

Факт е, че всяко дете знае какво е слон, жираф, крава, но в повечето случаи познанията идват от телевизията. Малко деца наистина са поглеждали в очите на животно, което не е домашното куче или коте. Все по-редкия контакт на хората с природата въздейства значимо на отношението им към нея. Младите не могат да развият реална представа за нещо, до което почти не са се докосвали. Още повече, че като природа често се приемат създадените от човешка ръка паркове и градини, колкото до дивата природа, това често остава табу.

Какви са предпоставките за отдалечаване на децата от естественото, какви са последиците от това и какво представлява синдромът „Бамби”, на всичко това Бермер дава интересни отговори. А от това как възприемаме природата и какво е отношението ни към нея зависи и цялостната хармония и или хаос, който ние хората можем да създадем.

източник: http://www.geo-bg.bg/chovek-i-kultura/vidovete-izchezvat-i-v-s-znanieto-na-choveka

фотография: http://favim.com

SHARE
Previous articleОбразование за децата в един свят на насилието
Next articleFirst News: Детският вестник, който спасява журналистиката
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS