Екрем Имамоглу е осъден на 2 години 7 месеца и 15 дни затвор

0
289
Изображение: unanews.bg

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу беше осъден за обида на членовете на Висшата избирателна комисия на 2 години, 7 месеца и 15 дни затвор. Наказанието е условно, но в съответствие с член 53 от турския Наказателен кодекс на Имамоглу е наложена и забрана за политически дейности. Решението подлежи на обжалване.

Екрем Имамоглу е представител на опозицията, който според проучванията на общественото мнение би бил силен противник на президента Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите избори.

Политически анализатори и депутати смятат, че случаят е последното усилие на Ердоган и неговата управляваща партия Партия на справедливостта и развитието да затруднят опозицията преди парламентарните и президентските избори, насрочени не по-късно от юни 2023 г.

Въпреки че Имамоглу не е бил на процеса, в съдебната зала са присъствали адвокати на подсъдимия, кметове и много депутати и членове на партията.

Какво значи присъдата за лишаване от политическа свобода на Имамоглу?

Според адвоката Резан Епьоздемир:

„В член 53 от турския Наказателен кодекс е предвидена мярка за сигурност –  лишаване от ползване на определени права. Без значение кой е извършителят, ако има присъда лишаване от свобода, има и мярка за сигурност. Ако беше наложена глоба или беше отложено обявяването на съдебното решение, нямаше да има мярка за отнемане на определени права. Дори и да е само един ден лишаване от свобода, процесът на лишаване от свобода лишава лицето от определени права. Съдът наложи наказание, което е по-високо от минималното, което не очаквах.

През пролетта на тази година беше произнесена и окончателна присъда срещу ръководителя на Народнорепубликанската партия в Истанбул, Джанан Кафтанджъоглу, смятана за политически архитект на победата на Имамоглу на местните избори през 2019 г.

Критиците твърдят, че турските съдилища се подчиняват на волята на президента Ердоган след двете десетилетия на все по-авторитарното му управление. Правителството отрича тези твърдения и твърди, че съдебната система е независима.

Автор: Десислава Петкова

Източници