2024 г. – годината на изборите по света

0
206

2024 г. е наричана “годината на изборите.” Страни, в които живее над половината от населението на земята, ще изберат своите нови правителства – нещо, което не се е случвало в рамките на една година досега, като геополитическите процеси, които ще се оформят спрямо изходите от тях, са непредвидими.

Започвайки с Бангладеш на 7 януари, хората в 7 от 10-те най-населени страни в света ще отидат до урните: Индия, САЩ, Индонезия, Пакистан, Русия и Мексико. Някои от тях са утвърдени демокрации, други са в начален стадий на развитие, а трети на практика са автокрации с гласове, но с малко реални възможности за избор.

Експертите смятат, че заплахите за демокрацията са реални – от засилване на етническото насилие до стъпки, насочени към отслабване на съдебния и друг контрол върху дейностите  на изпълнителната власт. Културологът и политически социолог Андрю Перин от университета „Джон Хопкинс“  отбелязва, че има и противодействащ натиск. Популярността на демокрацията, измерена чрез общественото мнение, остава висока.

Проучване на фондация „Отворено общество“, проведено през 2023 г. сред над 36 000 души от 30 държави, потвърждава това. Повече от 80 % от участниците в проучването заявяват, че искат да живеят в условията на демокрация.

Ето и кои са ключовите избори, които които биха могли да оформят нов облик на света и бъдещето на демокрацията.

Бангладеш

Изборите в тази азиатска държава бяха насрочени за 7 януари тази година. Действащият министър-председател Шейх Хасина се стреми към пети мандат след интензивни репресии срещу опозиционни партии и активисти.

Хасина, която принадлежи към партията „Лига Авами“, е на власт от 2009 г. насам. Основната опозиция, Бангладешката националистическа партия (БНП), бойкотира изборите, като се позовава на намесата на правителството. Тя поиска да се позволи на временно правителство да проведе изборите – правителството на Лига Авами отхвърли това искане. Висшето ръководство на БНП е в затвора или в изгнание.

В продължение на месеци Съединените щати настояваха Шейх Хасина да проведе свободни и честни избори, включително като отказваха визи на бангладешки длъжностни лица, които са подкопали демократичните избори. Този натиск все още не е дал резултат и Шейх Хасина заяви, че администрацията на Байдън се опитва да я принуди да напусне властта. Не е изненадващо, че предвид враждебното отношение на правителството към опозицията, политическото насилие в Бангладеш се разраства.  Изборите в Бангладеш са  доказателство за това, че държавите могат да провеждат избори, без непременно да приемат или следват демократичните ценности.

Тайван

Президентските избори в Тайван бяха на 13 януари. Опасенията, че изборите на острова могат да доведат до международен конфликт, не се оправдаха. Преди изборите Китай предупреди, че има риск от война, ако Демократичната прогресивна партия (ДПП) остане на власт. От друга страна, САЩ са важен международен съюзник на Тайван и му предоставят средства за самозащита.

Тайван – малкият остров с голямо значение в американо-китайските отношения

Пакистан 

Пакистанските граждани излизат пред урните на 8 февруари, за да изберат своето ново правителство. Политическата обстановка е несигурна от април месец 2022 насам, когато бившия министър-председател Имран Хан бе отстранен чрез вот на недоверие. След като напусна поста си, той поведе протести, опитвайки се да принуди наследника си Шахбаз Шариф  да напусне поста. Хан скоро установи, че пакистанските военни упражняват натиск  поддръжниците му, а пакистанските прокурори го обвиняват във вземане на подкупи.

През август месец 2023 г. настоящият министър-председател Шариф  призова за разпускане на пакистанския парламент. Новите избори трябваше да се проведат в рамките на деветдесет дни. Избирателната комисия на Пакистан обаче отложи изборите, първо за някъде през януари 2024 г., а след това до 8 февруари 2024 г. Комисията твърди, че се нуждае от повече време, за да се подготви за вота.

Индонезия

Също през февруари, индонезийците трябваше в рамките на един ден да определят своите президент, вице-президент и почти 20 000 представители на общинско, областно и национално ниво.

Свободните и демократични избори възтържествуват в Индонезия от прехода й към демокрация през 1998 г. Все пак, управлението на държавата е доминирано от политически, бизнес и военни фигури, които са установили своята известност по време на авторитарния режим на Сухарто.

Сега, когато настоящият президент Джокови Видодо изкара максималните си два мандата, трима кандидати се борят да го наследят: Прабово Субианто – министър на отбраната, Ганджар Праново и Аниес Басведан.

72-годишният министър на отбраната Прабово представлява националистическата дясна партия Гериндра. Неговият подгласник е синът на Видодо, 36-годишният Джибран Ракабуминг Рака, който е получил позволение да участва като кандидат за президент, въпреки че минималната възрастова граница е 40 години. Той вече е заемал публична длъжност като настоящ кмет на Суракарта, затова получава разрешение да участва в предстоящите избори.

Индия

Десетилетие след като настоящия министър-председател на Индия – Нарендра Моди – положи клетва на позицията си, той е готов да продължи своето управление с трети мандат.

Опозицията на Моди се състои от 28 парти, обединени в коалиция, която е ръководена от основната конкурентна сила в индийския парламент – партията на Индийския национален конгрес. През десетилетието на управление на правителството на настоящия премиер, страната стана свидетел на това, което критиците на управляващата партия наричат ерозия на демокрацията.

Свиването на пространството за опозицията и опитите за принуда върху медиите се очертаха като важни проблеми на тези избори заедно със затруднената икономическа обстановка, нарастващата безработица и атаките на индийските националисти срещу общностите на религиозните малцинства. Части от страната, като североизточния щат Манипур, са тероризирани  от месеци след избухването на етнически сблъсъци през май.

И все пак Моди остава изключително популярен в повечето части на страната. Неговата формация накара опозиционните партии да триумфират в поредица от щатски избори през декември, показвайки политическата си сила навлизайки в 2024 г.

Русия 

Изборите в Русия ще се проведат на 17 март. Към момента не се очертава Путин да има сериозни опоненти. Владимир Путин е лидер на Русия през последните 23 години като президент или премиер. През 2020 г. той измени конституцията, което теоретично му позволява да остане на власт до 2036 г. Ако това се случи, той ще управлява по-дълго от Йосиф Сталин.

Европейски съюз 

На всеки пет години гражданите на Европейския съюз (ЕС) участват в избори, за да изберат свои представители в Европейския парламент (ЕП) – единственото пряко избирано транснационално събрание в световен мащаб. Тези избори се провеждат във всички 27 страни-членки на ЕС.

Членовете на Европейския парламент (ЕП) приемат нови закони, които управляват различни аспекти на живота в ЕС от здравеопазването до заетостта. Членовете на ЕП избират и председателя на Европейската комисия.

Изборите ще се проведат от 6 до 9 юни. Изборните дни са разпределени между държавите. Например Холандия провежда избори в четвъртък, докато Франция ги провежда в неделя.

САЩ

На 5 ноември американските граждани ще гласуват за свой президент, за попълване на всички места в Камарата на представителите и една трета от местата в Сената

Президентската надпревара тази година изглежда ще бъде повторение на тази от 2020 г., когато демократът Джо Байдън, който е настоящ президент, се изправи срещу републиканеца Доналд Тръмп, който пък победи през 2016 г.

Популярността на Тръмп сред републиканците остава непоклатима, защото той промени формата на Републиканската партия. Той има огромна преднина пред републиканските съперници Рон ДеСантис и Ники Хейли – въпреки множеството обвинения срещу него и отсъствието му от всички републикански дебати досега.

Резултатите от изборите могат да послужат като камбана за останалия свят и победа на републиканците може да означава, че американският изолационизъм ще засегне други части на света.

Убива ли поляризацията демокрацията в САЩ?

Автор: Белослава Тенчева

Източници:

Топ избори, които да следите през 2024 г.

10 страни, чиито избори да следите тази година

2024 – година на изборите 

5 държави, чиито избори ще определят облика на световния ред