Израел признава убийството на заместикът на Арафат

0
1325
Ясер Арафат (ляво) заедно с дългогодишният си приятел, Абу Джихад (дясно).

Израелският военен цензор одобри публикуването на интервю с комндоса, който уби замесникът на палестинският лидер, Ясер Арафат. В статията се съобщава, че израелски агенти убиват Халил ал-Вазир, известен също като Абу Джихад, в Тунис през 1988г., но официално Израел не признава това.

Именно за това, като рязък обрат в политиката на Израел, може да се счита статията на израелският веснтик „Йедиот Ахаронот“(пр. от иврит „Последни новини“), в която е публикувано интервю с Нахум Лев, командос от елитната част „Сайерет Маткал“ (пр. от иврит „Разузнавателна част на Генералният Щаб“). Лев умира през 2000г. при катастрофа с мотоциклет, а досието му чак сега се отваря.

Абу Джихад (ляво).

Абу Джихад, дългогодишен приятел, заместник на Ясер Арафат – лидерът на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и основател на ООП заедно с Арафат, играе ключова роля във Първата интифада, въстанието на палестинците срещу израелската окупация от 1987г. до 1993г. Той също е обвиняван и в много други атаки, сред които и атака на автобус, в която загиват 38 жители на Израел.

Халил ал-Вазир е застрелян на 16 април 1988г. след нападение на щабквартирата на ООП в Тунис.

Разузнаването за операцията е под надзора на „Мосад“ (израелското разузнаване), а самата операция е извършена от командосите на „Сайерет Маткал“.

Нахум Лев споделя в интервюто си: „Бях прочел всяка страница от досието, което имахме за него. Абу Джихад беше свързан с ужасяващи действия срещу цивилни. Той беше белязан да умре. Застрелях го без да се замислям.“ Командосът разказва, как отрядът му е пристигнал по море. Лев тръгва по улиците на Тунис, заедно с още един командос преоблечен като жена, така че да приличат на двойка, която се разхожда безгрижно. Така те успяват да приближат своята цел.

Нахум Лев, израелският командос, който е участвал в операцията против Абу Джихад

Лев първо застрелва един от бодигардите в главата, със скритият в кутията от бонбони пистолет със заглушител. След това маскираните командоси се втурнали във вилата, в която бил Абу Джихад. Един от агентите се качва горе, а Лев го последва.

„Той стреля по Абу Джихад първи“ каза в интервюто израелският командос. „Изглеждаше, че той държи оръжие. След това и аз стрелях по него, дълъг откат, но бях внимателен, за да не нараня жена му, която се появи. Той умря. Другите бойци потвърдиха убийството.“ Вестникът съобщава и за втори бодигард и спящ градинар, които също са убити. „Беше ми мъчно за градинарят. Но в подобни операции, трябва да се осигури неутрализирането на всяка съпротива.“, споделя командосът.

Начинът, по който умира Ясер Арафат също е предмет на спорове. Той почива през 2004г. във военна болница в Париж, след като получава инсулт в следствие на заболяване на кръвта. Въпреки това, френски прокурори започват разследване за убийството му, след като семейството на Арафат твърди, че той е отровен с радиокативият елемент, полоний-210.

Израелският вестник в продължение на много месеци се опитва да се договори с израелският военен цензор, за да може да разкаже тази история. Не е ясно защо се допуска публикацията и, след като интервюто с командоса е взето преди поне 12г., а историята до сега е била блокирана като заплаха за националната сигурност.

През годините, десетки подобни операции се преписват на Израел и на „Мосад“. Държавата рядко взима отговорност за тях и това публично признание позволява да надзърнем в тайните операции на Израел.

Израелските военни отказват да коментират статията.

Синът на Вазир, Джихад ал-Вазир, който в момента оглавява Палестинската централна банка, съобщи, че семейството му няма коментар.

Източник 1, 2, 3

Фотография 1, 2, 3