Шпионски скандал в Гърция – петно върху демокрацията в страната

0
279

Опозицията поиска оставката на премиера Кириакос Мицотакис, след като бе разкрито, че гръцкото разузнаване е подслушвало опозиционен лидер. Скандалът идва в навечерието на изборите в страната и подобно погазване на демокрацията може да навреди на отношенията на Атина с Европейския съюз.

 

Скандалът

Миналият юли беше разкрито, че телефонът на лидера на гръцката социалдемократическа партия ПАСОК Никос Андрулакис е бил подслушван от гръцкото разузнаване. Направен е и опит да се инсталира шпионски софтуер Predator – който е незаконен в ЕС – на мобилния му телефон. Разкритията идват от Европейския парламент, чийто член е Андрулакис, след рутинна проверка за киберсигурност на телефоните. След направена проверка се установява, че софтуерът е бил неуспешно инсталиран на телефонът на Анрулакис, но в периода от септември до 13 декември 2021 г., настоящият лидер на ПАСОК е бил следен от гръцките служби.

Премиерът Кириакос Мицотакис е разпитан за инцидента. Той твърди, че всички операции са законни, но отрича да знае за тях. Междувременно няколко известни гръцки журналисти обвиняват правителството, че използва северномакедонския шпионски софтуер Predator, за да ги подслушва.

„Когато разбрах, не се поколебах да кажа, че е погрешно“, заяви премиерът Кириакос Мицотакис – „Но всяка инициатива за нараняване на авторитета ми не трябва да подкопава важната работа на Националната разузнавателна служба (EYP) на Гърция „, каза той.

 

Авторитарните знаци зад случващото се

Партията на Кириакос Мицотакис „Нова демокрация“ печели парламентарните избори през 2019 г. и той става министър-председател, следвайки стъпките на семейството си, които имат дълга традиция в политическия живот (баща му Константинос Мицотакис е премиер на Гърция, а имат и роднински връзки с Елевтериос Венизелос, който е министър-председател на Гърция 8 пъти). Веднага след като става премиер, Мицотакис поставя гръцката национална разузнавателна служба ЕМП под своя, а не под контрола на вътрешното министерство. В същото време се занижават квалификационните изисквания за ръководене на тайните служби. Вместо магистърска степен, както преди, започва да се изисква само бакалавърска степен, която позволява на приятел на Мицотакис да получи работата. Освен това началникът на кабинета на премиера (и негов племенник) е назначен да отговаря за разузнаването, което предполага, че Мицотакис може би е бил наясно, че политическият му съперник е подслушван.

„Вие сте дал заповед (на ЕМП) да го следи“, заяви Алексис Ципрас, левият бивш премиер и лидер на основната опозиционна партия СИРИЗА, докато порицаваше премиера на страната. „Искахте да имате абсолютен контрол върху развитието на събитията в третата (най-голяма) партия, така че да осигурите контрол върху политическите събития преди новия закон за пропорционално представителство, който изисква коалиционни правителства „.  Мицотакис твърди, че правителства, които са свободни от коалиционни обещания, са по-способни да помогнат на Гърция да се възстанови от тежката икономическа криза. Но левите и левоцентристките опозиционни партии настояват, че коалициите е по-вероятно да избягват корупционни практики, затъване в заеми или прекомерно харчене, които бяха сред водещите причини за финансовата криза.

Скандалът се разраства още повече, тъй като списъци с гръцки журналисти, бизнесмени и друи политици, които са били под наблюдение от гръцкото разузнаване, се публикуват всяка седмица от лявото списание „Документо“. Последният списък включва и ръководителя на гръцката армия.

Друг притеснителен факт е, че Андрулакис разбира за подслушването едва през лятото на 2022 г., когато проверяват телефона му. През пролетта на 2021 г. влиза в сила изменение на закона, с което се премахва изискването за информиране на засегнатите страни, че те се подслушват от „съображения за национална сигурност“. Интересното тук е, че след тези действия не е въведен съдебен контрол на подслушването, както е в повечето страни. Все още няма официално изявление какви са причините за следенето и каква точно национална опасност представлява лидерът на ПАСОК и останалите засегнати. Това, което е интересно да се отбележи, е че ЕМП е неконтролируема държавна агенция, чиито служители знаят, че няма да бъдат държани под отговорност за действията си и това засилва още повече подозренията. От представители на ПАСОК излизат твърдения, че изнудване и искане на подкупи са истинските мотиви. Смята се, че Андрулакис, който би бил вероятен претендент за премиерския пост в бъдещо коалиционно правителство – сценарий, който сега е изключен след разкритията – не е бил предпочитаният избор в управляващата партия „Нова демокрация“ за поста.

 

Европейският съюз и скандалът

Тъй като Никос Андрулакис е член на Европейския парламент и целият скандал беше разкрит от ЕП, сега въпросът e  поставен на световната сцена. Тези действия са нарушили законодателството на ЕС за защита на данните и позицията на ЕС срещу използването на шпионски софтуер. Тъй като въпросът е в компетенциите на ЕС, делегация за установяване на фактите пристига в Атина. Това е част от по-широкото разследване на Европейския парламент за злоупотребата с шпионски софтуер от правителствата на ЕС, задача, която Брюксел прие достатъчно сериозно, за да назначи специална комисия, която да се справи.

За европейското прогресивно семейство е ясно, че Гърция се нуждае от политическа промяна“, каза в интервю за EURACTIV в края на август Ираче Гарсия, лидер на Групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент.

Представяйки констатациите от своя проектодоклад относно използването на шпионски софтуер от европейските правителства, комисията призова гръцкото правителство да предостави повече информация, за да може разследването да направи точни заключения. Докато назрява скандалът, Гърция заяви, че е щастлива да работи с Брюксел „в дух на сътрудничество“, но не е сигурна, че случаят дава основание за намеса на ЕС. В отговор на писмо от Европейската комисия, настояващо за съдействие, постоянният представител на Гърция в ЕС Йоанис Враилас на 2 август отбеляза, че е „много спорно“ дали някоя от точките, повдигнати от Брюксел, е от компетентността на ЕС.  В отговор в Туитър парламентаристката Софи ин Т’Велд заявява, че гръцкият шпионски сканал е „до голяма степен компетентност на ЕС“.

Друг евродепутат от комисията PEGA, който не желае да бъде назован, заявява, че проблемът е, че все още няма правни насоки за използването на технологията за подслушване на ниво ЕС, което означава, че законодателите в съответните държави имат отговорност да осигурят такава, която да поддържа демокрацията в страните членки.

Междувременно влиятелният консервативен бивш премиер Андонис Самарас (ЕНП) изнесе реч, в която разкритикува мълчанието на управляващата партия „Нова демокрация“ заради скандала.

„Скандалът с наблюдението е петно върху гръцката демокрация, което става все по-голямо с всяка изминала седмица. И ще продължи да расте, докато гръцкото правителство и правосъдието не поемат своите отговорности“, каза Салай – ръководител на офиса на „Репортери без граници“ (RSF) за Европейския съюз и Балканите. Той добави, че цяла Европа вижда петното, а само гръцките власти не искат. „Но ако върховенството на закона се провали в Гърция, всички ще се провалим. Затова очакваме силни действия и от европейските институции“, добави той.

Преди националните избори, които трябва да се проведат през 2023 г., експерти смятат, че политическата атмосфера е станала токсична и дори поставят под въпрос дали страната ще може да проведе честни избори, освен ако проблемът не бъде изяснен.

Автор: Елена Цанкова

Източници