“Разтърсваща” директива забранява помощта на ЕС за израелските селища

0
696

EU

ЕС ще блокира за в бъдеще всякаква финансова помощ за израелските заселнически селища, тъй като са незаконни според международното право. Израел, който се противопоставя на директивата, предупреди, че тя ще засегне “всички сфери на сътрудничество” и ще “породи лоши чувства” спрямо ЕС.
Новите правила ще влязат в сила в петък и “ще разграничават Държавата Израел от окупираните територии, когато става дума за европейска подкрепа”. Това всъщност означава, че финансиране, стипендии и сътрудничество няма да бъдат предоставяни на нито едно физическо лице или организация в заселническите селища в Западния бряг, Източен Ерусалим и Голанските възвишения.

Израелското правителство реагира остро на новия нормативен акт, осъждайки го като обида за суверенитета му. Израелски официален представител го определи на “земетресение”, което “преобръща разбирането и безшумното споразумение, че ЕС не работи отвъд Зелената линия в “официална, обвързваща политика”.
Министър-председателят Бенямин Нетаняху каза на ЕС да се оттеглят от онова, което Израел счита за двустранен проблем с палестинците. “Няма да приемем какъвто и да било външен диктат по отношение на границите си. Този въпрос ще бъде решен само посредством преки преговори между страните.”, заяви Нетаняху в новинарска емисия. Той подчерта, че ЕС трябва да обръща повече внимание на “малко по-належащи проблеми в региона като гражданската война в Сирия или иранските ходове за придобиване на ядрено оръжие.”

Прочети още