Reduce, reuse, recycle!

0
1424

Едни от най-големите проблеми, в екологичен план, това са свръхпотреблението, хабенето на ресурси, огромното количество боклук и неспирното замърсяване на природата. Разбира се, с нарастването на човечеството и с константната промяна на начина на живот, нуждите на средностатистическия потребител се увеличават. Създаваме продукти, целящи да спестят малко време от забързаното ни ежедневие, и така имаме повод да се нагърбим с още една или две задачи, които трябва отново да намерим как да изпълним максимално бързо. Хората сме ненаситни- искаме повече, отколкото ни е нужно. Хората сме безразсъдни – захвърляме с лекота онова, което сме употребили, а дори понякога почти не сме. Хората сме безотговорни – мислим си, че близкото бъдеще не ни засяга, защото живеем тук и сега…

Но освен всичко това, хората сме креативни, сръчни, надарени с фантазия, с мисъл, с желание за промяна, а честно казано мисля, че сме съвсем способни да реализираме тази промяна. Нека само се поспрем и поемем глътка въздух.

Големите неща се случват постепено, с малки, но целеустремени крачки. Голямата промяна на свръх потреблението би трябвало да започне с малките, ежедневни жестове, които можем да правим, дори без усилия. Още по-добре става, когато се забавляваме в процеса на промяна. Нищо по-удовлетворително и по-забавно няма от това да създаваш. Понякога създаването обаче не е просто творене на нещо от нищото, понякога да създаваш означава да вдъхнеш нов живот и да дадеш нов шанс на нещо старо.

Всички онези предмети, които купуваме и с лека ръка хвърляме, без да се замислим къде отиват, какво се случва с тях по-нататък, колко замърсяват, колко ресурси са изхабени в процеса на създаването им… всички онези предмети могат да имат втори живот. Нужно е само желание да се забавляваме и добро настроение, за да ни дойде музата как точно да подарим нов живот на стрите неща, запътили се към боклука.

Някой ще кажат, че е нужно много въображение, а те нямат. На това бих отвърнала с това, че може винаги да получим помощ, когато ни е нужна. В сайта на „От нищо нещо” например има безброй изключително креативни идеи, които могат да стъписат всеки. Подредени в графи, могат да бъдат намерени идеи за работа с предмети от дърво, картон, стъкло, платове, пластмаса и прочее. Как да създадем купа за плодове от амбалажна хартия, саксии от найлонови торбички и още куп уникални идеи. Вярвайте ми, няма нищо по-приятно от това САМ да създадеш нещо полезно за дома си. Забавно, вдигащо настроението и най-вече екологично. Да намалим потреблението си, да използваме отново вещите си и в крайна сметка да рециклираме онова, което наистина вече не става за употреба. Независимо с чужди или с ваши собствени идеи, пуснете си любимата музика силно и творете!

Сайтът на „От нищо нещо”, който провокира в мен различни креативни идеи:

http://www.otnishtoneshto.com

А ето я и facebook страницата, от където бликат купища интересни проекти всеки ден и си е истински извор на усмивка:

http://www.facebook.com/#!/pages/%D0%9E%D1%82-%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE/109101035822299