Руските загинали в мирно време военни стават държавна тайна

0
936

 

russia_flag_map

mapsof.net

От години загиналите руски военни по време на война са държавна тайна. Сега броят на загиналите в мирно време също е засекретен.

Нов президентски декрет вкарва руските военни загуби в „мирно време по време на специални операции“ в списъка на държавни тайни, заедно с „информация относно загубите на жива сила във военно време,“ съобщиха от държавната агенция ТАСС. Критиците на Кремъл бързо свързаха действието с конфликта с Украйна. Един от представителите на Amnesty International счита, че това е „крещящ удар по свободата на изразяване“ и смята, че президентът Путин има нещо, което иска да скрие. Според Атлантическия съвет, има „неоспорими“ доказателства участие на Русия в сраженията.

Същевременно Русия отрича каквато и да е връзка между нормативния акт и ситуацията в Украйна. Президентският говорител Дмитри Песков каза пред репортери, че мярката е в отговор на нуждата да се защитят руските национални интереси. Попитан дали президентът Путин има намерение да разреши използването на руски специални части в Украйма, той отговори, че руският президент „не разглежда такава възможност.“ Кремъл признава, че руснаци се бият заедно с бунтовниците в източна Украйна, но казва, че го правят като доброволци.

Според Песков, надежността на подадената от украинския президент информация за заловен от украинските сили войник, който се представил за служещ в руските специални части, трябва да бъде проверена от министерството на отбраната и то трябва да излезе със своето становище.

В средата на месец май, руското Министерство на отбраната отново отхвърли обвиненията на украинския президент Порошенко за твърдяното участие на руската страна с 11 000 военни в източна Украйна, казвайки, че неоснователните украински нападки се засилват пред важни международни събития. Говорителят на Кремъл нарече тези обвинения „безпочвени“.

Ще напомним, че през март командващият силите на НАТО в Европа ген. Брийдлав каза, че Русия подпомага бунтовниците с „повече от хиляда бойни машини“. От офиса на германския канцлер Ангела Меркел тоава нарекоха обвиненията „опасна пропаганда“, а в същия ден от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа подчертаха напредъка по изпълнението на мирните съглашения от Минск и не виждат колони в източна Украйна, идващи от вън.

В началото на годината американският генерал Бен Ходжес награди с американски медали ранени украински войници, благодарейки им, че „са се били за родината си“. Според специалисти това показва откритото участие на САЩ в украинския конфликт.

 

Източник: CNNSputnik News  (15.05.2015), Sputnik News (18.05.2015), Russia Today (07.03.2015), Russia Today (26.01.2015), Washington TimesDer Spiegel

Изготвил: Димитър Велинов