Сателити следят световното морско равнище

0
703

Промяната на равнището на морската вода е един от най-важните показатели свързани с глобалните климатични промени. След сериозни осемнадесет годишни изследвания със сателит, имаме възможността да видим нова карта на промяната на морското равнище в световен мащаб. Проучването е било извършено като част от инициативата срещу климатичните промени (Climate Change Initiative, CCI), одобрено от Европейската Космическа агенция (European Space Agency, ESA).

След преразглеждане на данните, се потвърждава отново, че океанските води в световен мащаб за увеличават с малко над 3mm/yr. Но това не е еднакво навсякъде, за Филипинско море например цифрата не е 3 a 10. Картата ще помогне на учените да разберат в дългосрочен план промените на водното равнище, съобразено с усвояването на повече топлина, топенето на ледниците и други фактори от които то зависи. Ще бъде улеснена работата в търсенето на евентуални възможни промени в поведението на океана.

Основното предизвикателство за учените през следващите години ще е да се гарантира продължение на измерването и качество на данните, обновяването на техниката и търсенето на още по-съвършени методи за по-задълбочено проучване. За да се борим с един толкова сериозен проблем като климатичните промени, първо трябва да го разберем и проучим максимално добре.

източник и фотография: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-19702450