Изборите в Испания – ще очертаят ли резултатите ново политическото бъдеще?

0
242
Източник: Freepik
Източник: Freepik

На 28 май в Испания ще се проведат местни и регионални избори в 13 от 17-те автономни области на Испания – за общински съветници и кметове, и за регионални парламенти. Проучване, публикувано във вторник от Центъра за социологически изследвания (ЦСИ), очертава сценарий, в който може да има смяна на властта в няколко региона. Публикуваните социологически проучвания в последния ден, в който испанския закон позволява да се упражнява агитация, сочи, че Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) ще спечели общинските избори, а испанска Народна партия е втора. Тя ще намали разликата до 2,3 проценa с ИСРП, която се очаква да получи 30,2 % от гласовете на местните избори. Барселона, Севиля, Валенсия и Сарагоса са част от градовете, в които социологическите проучвания са показали най-близки резултати между основните партии, като везните могат да се наклонят в последните дни на кампанията.

На митинг в Сантандер Санчес изтъкна свършеното от неговото правителство, като наблегна на социалната му насоченост, особено върху феминистката  отдаденост на ИСРП, въпреки че не пропусна да разкритикува своя главен опонент Алберто Нунес Фейхоо – лидер на Народната партия.

Очаква се Народната партия, която през 2017 г. задейства член от испанската конституция в подкрепа за независимостта на Каталуния, да получи места в общинския съвет на Барселона, макар и да остане в опозиция. Изминаха повече от пет години, откакто конституционна криза почти разкъса Испания и предишното правителство пое контрола над Каталуния след обявяваната от нея независимост. Междувременно, министрите от сегашното правителство са на посещение в Барселона. От една страна, тяхната отдаденост към каталунския град отразява крехкия политически баланс в града, където министър-председателят Санчес се опитва да запази властта на изборите. Победата в тежката надпревара за Барселона би дала тласък на Санчес, тъй като някои проучвания показват, че неговата Социалистическа партия изостава в битката за този регион. Прочетете повече

Що се отнася до останалите партии, политическата партия „Вокс“ бележи ръст в сравнение с предишните избори и би получила 8 % от гласовете, същия процент като левите партии, групирани около движението „Подемос“.

Който запази или обърне резултатите по региони, ще има предимство на изборите за правителство през декември, които според повечето проучвания Санчес ще загуби от Народната партия на Алберто Нунес Фейхоо.

 

Превод: Мария Стоянова

Източници: EFE, Bloomberg